Stemtherapie

Stemtherapie kan helpen als je moeite hebt je te laten horen, zowel letterlijk (bijvoorbeeld door heesheid, een zachte stem) als figuurlijk (niet durven zeggen wat je wilt).

Zingen werkt op je emoties. Dit komt omdat je zangstem eigenlijk de stem is die je als kind had. Je had toen nog geen woorden, alleen klank om je mee uit te drukken en te communiceren. Je (beperkte) spreekstem heeft langzamerhand de rijkdom van je zangstem overgenomen.

Er is dus steeds meer van je oorspronkelijke stem verloren gegaan. Misschien mocht je niet schreeuwen, gillen, hard lachen of huilen. Was je een ‘brommer’ of zong je vals, zodat je niet mee mocht zingen in de klas. Of ben je steeds meer gaan zingen zoals je dacht dat het hoorde.

In stemtherapie gaan we op zoek naar jouw oorspronkelijke stem.

Door lichaamsoefeningen maak je verbinding met je lichaam, van daaruit maak je klank. Je laat je horen, je improviseert, kiest liederen uit die jij op jouw manier wilt zingen, al of niet met eigen tekst.

Het gaat er niet om mooi te zingen, de stem is een middel om tot het ervaren en verwerken van – vaak oude –  emoties te komen.

We kijken naar de oorzaken van je stemproblemen, voor zover die te maken hebben met blokkades die in het verleden zijn opgelopen.

“When you don’t sing the evil, the evil will sing you”    Roy Hart